X
 11.01.2016 Наука

Земјата влегува во нова геолошка ера

Панел составен од меѓународни научници смета дека Земјата веќе е влезена во нова геолошка ера.

Тимот научници, кои имале задача да ја дефинираат таканаречената антропоценска епоха, велат дека влијанието на луѓето врз Земјата ќе биде видливо во остатоците и карпите милиони години во иднината.

Истражувачите моментално работат на формално класифицирање на новата епоха.

Инаку, Земјата поминала низ 3 главни ери, кои се поделени во епохи. Последните 11.700 години, приближно по последното ледено доба, живееме во холоценската епоха. 

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука