X
 05.02.2016 Образование

Најдобрите интернационални универзитети за 2016 година

Најдобрите универзитети во светот се и вистински глобални институции кои привлекуваат студенти и научници од целито свет и соработуваат со водечките сектори, без разлика на тоа каде се засновани.

 

univerzitet


Сите универзитети кои се појавуваат на Светското рангирање на универизтети ја поставуваат интернационализацијата високо на нивната агенда. Но, кои од нив се најинтернационални?

Универзитетот во Катар се наоѓа на врвот на листата, која е направена врз основа на индикаторот „меѓународна перспектива“  на светските рангирана на универзитетите според  „Times Higher Education 2015-2016“.

Индикаторот за меѓународна перспектива го зема во предвид процентот на меѓународниот персонал на секоја институција, процентот на интернационални студенти и процентот на научни трудови објавени со барем еден ко-автор од друга земја. Земени се во предвид сите институции кои се појавуваат во првите 800.

Подолу ви нудиме листа на 200 најинтернационални универзитети во светот. Тука можете да ја погледнете целосната листа.

 

1

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование