X
 21.06.2016 Економија

Чомски: Грдата вистина за американската технолошка економија

Изминатиот месец, Ноам Чомски учествувал во еден разговор на Кембриџ во Масачусетс. Чомски зборувал за основите на американската економија и за клучната улога на Пентагон во неа.


„Најдоброто место за да се гледа јасно е она што се случува кога завршува. Го проширивме НАТО (за време на Буш). Буш излезе со нова национална стратегија за безбедност и рече дека се' ќе функционира како порано, но со нови оправдувања.

Но, поради технолошкиот напредок на трети светски сили, она што ние го имаме е огромен воен систем, не да се браниме самите од Русите, туку да се браниме самите од технолошкиот напредок на третите светски сили. Тие кажаа дека мора да го задржиме она што тие го нарекуваат одбранбена индустриска основа. Тоа е еуфизам за технолошката економија, што е финансирана од плаќачите на данок, во она што се нарекува пазарен систем.“

Погледнете го велиот разговор во продолжение.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија