X
 06.07.2016 Наука

Како се раѓаат галаксиите?

Благодарејќи на Научниот институт за вселенски телескопи и телескопот на НАСА „Џејмс Веб“, кои го поддржале следното видео, дознаваме се' за новите галаксии - како се родени и од каде доаѓаат?

Она што го знаеме сега е дека се' што постои во универзумот пред да стане нешто е само гас и темна материја. Гравитацијата ги групира материите во делови и се предизвикува термонуклеарна фусија. Се добиваат многу ѕвезди, кои потоа се привлекуваат меѓусебно формирајќи галаксии.

Подетално објаснување ни дава видеото од „MinutePhysics“.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука