X
 08.07.2016 Наука

Предизвикувачки загатки кои ќе ве натраат да размислите два пати

Кога ќе пораснеме некако стануваме помалку спонтани и креативни. Нашата способност да ги поедноставиме работите како што правевме во детството исчезнува со растењето и созревањето. Така, ги комплицираме работите, па дури и ситуациите во кои решението е токму пред нашите очи.

 

загатки

Токму затоа, ви нудиме интересни загатки кои ќе го разбудат детето во вас и ќе ве натераат да размислите два пати.

1. Што може да се види еднаш во минута, два пати во момент и никогаш во илјада години?

2. Која гума не се движи кога автомобилот врти десно?

3. Не сум жива, но имам 5 прсти. Што сум јас?

4. Камион возеше до едно село и сретна 4 автомобили. Колку автомобили одеа во селото?

5. Убиваме и даваме живот. Или сме отров или овошје - вие изберете. Што сме ние?

6. Нахрани ме и ќе дадам живот. Но дај ми пијалок и ќе умрам. Што сум јас?

7. Кој прави потези додека седи?

8. Што лета кога ќе се роди, лежи кога е живо и тече кога е мртво?

9. Што се наводенува кога суши?

10. Секогаш сум некаде помеѓу земјата и небото, секогаш во далечината, секогаш се движам подалеку ако некој се обиде да дојде близу до мене. Што сум јас?

11. Постојам само кога има светлина, но директната светлина ме убива. Што сум јас?

12. Што патува низ светот, а останува во истиот агол?

13. Секоја вечер добивам задача и секогаш ја реализирам. Но секој пат кога ќе ја реализирам, луѓето не се задоволни. Што сум јас?

14. Секогаш се зголемува, и никогаш не се намалува. Што е тоа?

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука