X
 23.08.2016 Наука

Пронајден паралелен универзум?

Научниците веруваат дека можеби имаат увид во паралелен универзум кој се испреплетува со нашиот. Воочиле сигнали од многу далечни точки во универзумот, кои асоцираат дека материјата на нашиот универзум е нарушен од друг неверојатно различен универзум. Нивните анализи можно е да се доказ за теоријата за постоење на многубројни универзуми.


Истражувачите ја испитувале вревата и сигналите во космичките микробранови кои се остатоци од Бинг Банг – от и пронашле светли точки, кои веруваат дека се сигнали од друг универзум кој се испреплетува со нашиот билиони години наназад.

Според други космолошки теории, судири со алтернативни универзуми е возможна. Теориите индицираат дека нашиот универзум е како меур помеѓу многу други.

 

Кога еден универзум ќе се создаде преку бинг банг , тој никогаш не престанува да се ширил. Тоа важи за сите универзуми. Следствено на тоа, логично е тие меѓу себе да се испреплетуваат.

Експертите веруваат дека сигналот којшто е добиен покажува дека другиот универзум е екстремно поразличен од нашиот. Дека тој универзум има субатомски честички кои се 10 пати поголеми од оние на нашиот. Според тоа, се верува дека нашиот универзум е само еден регион во супер-регионот на универзуми кој постојано се шири.

По ова ќе следуваат уште многу истражувања, но може да се каже дека научниците се на патот да откријат нешто навистина интересно.

Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука