X
 10.02.2019 Наука

Еволуција на азбуката - од антички Египет до денес

Без разлика на нашиот мајчин јазик, сите треба да го научиме системот на пишување. Без разлика на тоа кој јазик го учиме, системот за пишување доаѓа од едно место. Така, на пример, латинскиот јазик има сличности со голем број други јазици: францускиот, шпанскиот и германскиот, но и со исландскиот, свахили, тагалог и многу други. Видеото подолу објаснува од каде се појавил овој широко распространет систем за пишување, следејќи го неговото потекло до протосинаитската скрипта од Египет во 1750 година пр.н.е.

Како што можете да видите во видеото, буквите што денес се користат за пишување на англиски јазик се развиле оттаму преку феникиски јазик, рано грчки и рано латински јазик, до нивните сегашни форми. Можете да видите како некои букви биле отфрлени, а други завршиле развивајќи се во повеќе од една буква.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука