X
 05.10.2016 Живот

Како да станете државјанин на Канада?

Канада се наоѓа на самиот на земји чии жители имаат доста висок животен стандард.

 

канада


Овој епитет го заработи поради бесплатното здравство, пријателски расположените жители, стабилноста, мирот и другите погодности кои ги носи земјата и токму ова е причината поради која луѓето сакаат да живеат во оваа земја.

За да добиете дозвола за престој во земјата, поточно државјанство, потребно е да поминете низ неколку чекори.

1. Мора да имате најмалку 18 години

На малолетниците им се потребни родители или старатели кои мораат да имаат постојан престој во Канада за да можат да аплицираат за канадско државјанство.

2. Канада има забрзан систем за имиграција, таканаречен „Express Entry“

Сите кандидати кои ќе влезат во оваа програма мораат да реализираат одредени резултати за одредени професии, со што ќе бидат рангирани во однос на останатите кандидати. Оние кои се на врвот на листата ќе бидат повикани за постојан престој.

3. Мора да имате постојано живеалиште во Канада

За да станете жител на оваа земја, луѓето мораат да се одлучат помеѓу неколку начини. Може да се пријават да живеат во одредена покраина по сопствен избор, да добијат помош од еден член од семејството кој живее во Канада или да престојуваат во Квебек кој има посебни барања за миграција. Постојаните жители имаат право на здравствено осигурување, работна дозвола, студирање и патување низ земјата, но не можат да гласаат, да имаат канцеларии и да работат во државна институција.

4. Мора да имате јасни намери дека сакате да живеете во Канада

Ако сте повикани да живеете во Канада, мора да ги потврдите вашите планови за да останете Канаѓанец. Владата дефинира постоја престој како желба да живеете во Канада најмалку две години, во период од пет години. Ако не поминете толку време во рамките на границите, можете да го изгубите статусот за постојано живеење.

За оние кои не живеат во Канада, можно е следното: работење надвор од Канада како државен службеник или живеење во странство, со одредени членови од семејството кои се во државна служба.

5. Мора да поминете 6 години на истото место на живеење

Постојаните жители не секогаш стануваат државјани. Процесот за државјанство е подолг.

Ако живеете во Канада, мора да сте жител и физички присутен најмалку 1.460 дена во текот на 6 години непосредно пред апликацијата за државјанство. Потребно е да бидете присутни 183 дена (половина година) на секоја четврта календарска година во рок од 6 години пред датумот на аплицирање. Со други зборови, поминатото време во Канада мора да биде константно.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот