X
 11.10.2016 Живот

Мажите се поагресивни кога жените се побројни

На местата на кои повеќето лица од населението се мажи, има помалку извршени злодела како на пример силување и проституција.

 

Истражувањата покажуваат дека бројот на мажите и жените е поврзано и со стапката на пораст на одредени криминални дела.

 

 

 

На подрачјата на кои живее повеќе машко население нема злодела. Таму каде што е ситуацијата обратна ваквите злодела се многу побројни. Истражувачите велат дека тоа е така затоа што кога недостасуваат жени, мажите повеќе внимание обрнуваат на своето однесување. Кога е обратно, посилниот пол има потреба да се впушти во повеќе врски одеднаш.

 

А тоа веднаш неминовно предизвикува непријатности. Мажите своето однесување го прилагодуваат кон едноставниот закон за побарувачка и понуда.

 

Зависно од ситуацијата, се однесуваат на овој или на оној начин. Во Кина каде што е значаен вишокот на машкото население во однос на женското , однесувањето е сепак поинакво.

 

Во руралните делови од најнаселените земји во светот, мажите се покажуваат како малку поагресивни, но се значително поголеми знаците и на депресија и затвореност.

 

Слична студија била направена и на животни, од која излегле многу слични резултати. 

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот