X
 14.10.2016 Наука

Британски физичар објаснува: зошто луѓето никогаш нема да сретнат вонземјани?

Брајан Кокс е познат британски физичар. Според него, луѓето никогаш нема да се сретнат со вонземјаните затоа што се веќе уништени од преголемиот технолошки напредок, а истото ја чека и нашата цивилизација.

и ти


Оваа теорија прв пат ја изнесува физичарот Енрико Ферми во 1950 година, кој учествувал во изградбата на првиот нуклеарен реактор. Неговото прашање познато како „Фермиев парадокс“, гласи: „Ако било кој облик на живот со ракетна технологија  можел да ја колонизира галаксијата за неколку милиони години, зошто уште немаме докази за тоа?“

Кокс одговара на „Фермиевиот парадокс“: „Не е можен опстанок на свет што има моќ за самоуништување.“

Тој додава дека напредокот на науката и технологијата многу брзо го надминува развојот на институциите кои би требало да ја имаат контролата, а тоа ја доведува до самоуништување таа цивилизација. Можеби токму ова ќе ни се случи и нам.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука