X
 25.12.2017 Наука

Како би изгледале вонземјаните?

vonzemjani
Oктомит

Што мислите, како изгледаат вонземјаните? Многу слично на нас, луѓето, но со поголеми уши? Или можеби како огромни сини луѓе слични на мачка? Можеби се месојадни суштества? Научниците имаат подобра идеја за тоа како изгледаат нашите вонземски соседи отколку што можете да претпоставите.

Не знаеме дали најблиските вонземјани се едноклеточни организми или сложени животни. Искрено, дури и не знаеме дали се таму. Но дури и со сета таа неизвесност постојат неколку работи што можат да се предвидат со „одредена количина“ доверба.

Истражување од оваа година направи основна поента. Без оглед на специфичните начини на кои би можеле да се развијат вонземските форми на живот, секоја еволуција мора да ги следи принципите на природна селекција. Тоа значи дека, слично на животот на Земјата, животот на други планети веројатно ќе има слична хиерархија во природата - исто како што нашите единечни клетки можат да се читаат во нашите индивидуални клетки, вонземските животни форми веројатно ќе имаат сличен пат од пониско до повисокослојна комплексност.

За да се демонстрира овој принцип, истражувачите го создале „октомит“, хипотетичен организам составен од хиерархија на другите организми.

Друго предвидување што се чини како разумно: вонземските животни форми веројатно ќе бидат (донекаде) симетрични. Впрочем, сите форми на животот на Земјата се - како и неорганските феномени, како што се кристалите и галаксиите. Симетријата е корисна основа од која можат да се појават многу еволутивни особини.

Конечно, постои уште еден концепт извлечен од еволутивната биологија што може да даде идеја за можните вонземски форми - конвергентна еволуција. Пример: и лилјаците и китовите ја еволуирале способноста да ехолоцираат, а тоа не е поради какви било генски врски меѓу себе. Наместо тоа, ехолокацијата е решение што добро функционира и за двата вида, па така се развил повеќе од еднаш.

Конвергентната еволуција објаснува зошто окото еволуирало толку многу пати, но не значи дека постои едно „најдобро“ решение за која било дадена еволутивна пречка или дека секое суштество што ќе ја сретне оваа пречка ќе добие исто решение како некој друг вид суштество. На пример, тираносаурусот - не видел оживување на ист начин како што имале другите видови. Тоа е така затоа што иако големата глава полна со заби и двете долги, моќни нозе се одлична комбинација, ова не е е единствена комбинација што придонесува за сериозен предатор. Лесно е да се претпостави дека вонземјаните може да имаат сличен тип на телото како нас, но не треба да изненади фактот ако биде така. Но важно е да запомнете дека само затоа што функционира за нас, не значи дека ќе функционира добро во секоја средина - и уште поважно, не значи дека е единствениот тип на тело што би функционирало.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука