X
 26.11.2016 Економија

Кои дејности земаат највисоки нето плати во Македонија?

plata

 

Државниот завод за статистика ги објави најновите податоци за индексот на просечната месечна исплатена бруто и нето плата по вработен. Според информациите, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2016 година во однос на септември 2015 година изнесува 100.8.Ова се дејностите кои земаат највисоки нето плати во Македонија

Компјутерско програмирање - 50.620,00 денари
Правни и сметководствени дејности - 50.434,00 денари
Производство на основни фармацевтски производи - 42.749,00 денари
Воздухопловен транспорт - 42.339,00 денари
Телекомуникации - 40.550,00 денари
Финансиско-услужни дејности - 40.470,00 денари
Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација - 36.923,00 денари
Осигурување, реосигурување и пензиски фондови, освен задолжително социјално осигурување - 35.234,00 денари

Целиот извештај можете да го погледнете на ОВОЈ ЛИНК
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија