X
 26.05.2021 Наша тема

Крвавата Месечина на македонското небо низ објективот на Борче Поповски

Крвава Месечина, инаку познато како целосно затемнување на Месечината, обично се јавува за време на Супер Месечина. Тогаш Земјата е поставена директно помеѓу Месечината и Сонцето и ја крие Месечината од зраците на Сонцето.Во која било друга ноќ, Месечината добива директна светлина од Сонцето, но во оваа посебна ноќ Месечината се префрла во најтемниот и најцентралниот дел на сенката на Земјата. Во овој момент Сонцето, Земјата и Месечината се речиси целосно порамнети. Наспроти верувањето дека ова би предизвикало Месечината да стане целосно темна, таа е осветлена од индиректна Сончева светлина. Оттука се нарекува и крвава Месечина.

Фотографиите од оваа природна појава во Македонија ги направи нашиот фоторепортер Борче Поповски.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема