X
 28.11.2016 Живот

Магијата на зачнувањето на живот низ фотографии

Шведскиот фотограф, 92 годишниот Ленарт Нилсон поминал 12 години фотографирајќи го развојот на човечкиот фетус - од сперматозоид и јајце клетка, па се' до бебето пред раѓање.

 

бебе


Фотографиите ги направил со помош на цитоскоп, апарат кој се користи за време на гинеколошки преглед, и минијатурна камера со минијатурна светлина. Резултатите се ретки примери од самиот зачеток на животот.

1. Сперматозоидот во јајце-клеткатаЦелта - да стигне до јајце клетката пред 200 милиони останати „конкуренти“.


2. Најважниот моментНајбрзиот од сите се спојува со неоплодената јајце клетка

3. Ембрионот се закачува на ѕидот на матката
Десетина дена откако дошло до спојување, ембрионот удобно се сместува во ѕидот на матката.

4. Мозокот започнува да се развиваПосле 22 дена, започнува да излегува сивата маса која подоцна ќе биде мозок.

5. Срцето започнува да чука24 ден - Едномесечниот ембрион се'уште нема скелет. Има само срце кое започнало да чука.

6. Започнува да се формира лицето
Надворешните клетки на ембрионот се поврзуваат со површината на матката и се формира плацентата, која во наредните месеци за бебето ќе биде извор на живот.

8. Фетусот ги користи рацетеВо десеттата недела фетусот веќе има облик на бебе и рацете започнуваат да се мрдаат. Фетусот ја истражува својата околина.

9. Се развива сетилото за слухВо 18-та недела фетусот може да го слуша она што се случува во надворешниот свет.

10. Пристигнува бебетоВо 36 недела бебето веќе е целосно формирано. Ќе дојде на свет за 4 недели.

Ленартовите фотографии се нешто што најдобро ни го доловува најубавото нешто во светот.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот