X
 16.04.2022 Живот

Ова се најплатените професии во светот

Кога барате работа, најважните аспекти што треба да се земат предвид се плата, работна средина и задоволство од работата. Повеќето луѓе се стремат кон најплатените работни места во светот. Но, да имате многу платена работа не е лесна прошетка, туку носи голема одговорност.
 
Главен извршен директор

Секоја компанија, мала или голема, има извршен директор кој се справува со нејзините корпоративни работи. Тој ги носи клучните корпоративни одлуки, управува со ресурсите и ги надгледува сите менаџерски операции. Извршниот директор е јавна личност на компанијата и е избран од одборот на директори и акционерите на компанијата.

Општ хирург

Годишната плата на општ хирург во Америка е над 300 илјади долари годишно.

Животот на општ хирург обично е многу тежок и предизвикувачки, но исто така е корисно да се знае дека можете да спасите многу животи. Описот на работата вклучува голема одговорност, како и отсуство од дома.

hirurg
Фото: Pixabay
 
Виш софтверски инженер

Денес, софтверските инженери работат во речиси сите сектори благодарение на брзото пробивање на технологијата низ сите паралели на модерната индустрија. Тие можат да најдат можности за работа во малопродажба, здравство, истражување и развој во секој бизнис-сектор.

Главната работа на софтверскиот инженер е истражување, развој, дизајн и пишување нов софтвер и компјутерски оперативни системи. Тој ги анализира барањата на корисниците и пишува кодови. Софтверските инженери, исто така, ги оценуваат софтверските системи, создаваат технички спецификации и експериментираат со нови технологии.

Инвестициски банкар

Главната работа на инвестицискиот банкар вклучува создавање финансиски модели за различни преземања, спојувања и трансакции за прибирање капитал. Тој врши евалуација и развива понуди на производи. Инвестициските банкари треба да се занимаваат и со трансакции со приватен капитал.

direktor
Фото: Freepik

Менаџер на ИТ-систем

Менаџерите на ИТ-системи обично се задолжени за следење на компјутерските функции и активности на компанијата. Тие планираат, инсталираат и надгледуваат хардвер и софтвер за да ги задоволат сите потреби за ИТ. Тие, исто така, ја следат безбедноста на информациите и применуваат нови технологии по потреба.

Извор: 24sedam.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот