X
 16.09.2018 Наука

Дали знаете која е разликата помеѓу ураган и тајфун?

Ураганите и тајфуните се ист временски феномен: тропски циклони. Тропскиот циклон е генерички термин што се користи од метеоролозите за да се опише ротирање, организиран систем на облаци и грмотевици што потекнува од тропските или суптропските води.

разлика

Најслабите тропски циклони се нарекуваат тропски депресии. Ако депресијата се интензивира така што максималните ветрови достигнуваат 62 километри на час, тропскиот циклон станува тропска бура. Откако тропскиот циклон достигнува максимални ветрови од 120 километри на час или повеќе, тие се класифицираат како ураган, тајфун или тропски циклон, во зависност од тоа каде потекнува бурата. Во Северниот Атлантик, централниот Северен Пацифик и источниот Северен Пацифик, се користи терминот ураган. Истиот феномен во северозападниот дел на Пацификот се нарекува тајфун. Во Јужниот Пацифик и Индискиот Океан се користи терминот тропски циклон, без оглед на силата на ветрот поврзана со временскиот систем.

Состојките за тропските циклони вклучуваат претходно постоечко нарушување на времето, топли тропски океани, влага и релативно лесни ветрови. Ако овие услови постојат доволно долго, тие може да се комбинираат за да се произведат насилни ветрови - неверојатни бранови, поројни дождови и поплави што ги поврзуваме со овој феномен. Од време на време, кога временскиот систем не ги исполнува сите овие услови, но се предвидува дека ќе донесе тропска бура или урагански ветрови во наредниот ден или два, се нарекува потенцијален тропски циклон во Атлантскиот басен и во централните и источните северно-пацифички басени.

Во Атлантикот, сезоната на урагани официјално трае од 1 јуни до 30 ноември. 97 отсто од активностите на тропските циклони се случуваат во овој временски период. Но, ураганите можат да се случат и надвор од овој шестмесечен период.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука