X
 16.10.2019 Наука

Зошто средовечната криза е мит?

Средовечноста честопати се смета за централна точка во животот. Метафорички кажано, човек се искачил на ридот, а погледот од другата страна е вознемирувачки. Како што еднаш рекол Виктор Иго: „Четириесеттата е доцна доба на младоста“, а „педесеттата е млада доба на староста“.

Идејата дека возрасните на средовечна возраст се соочуваат со мрачна ноќ на душата - или очајно бегаат од неа, е длабоко втемелена. Истражувањата покажуваат дека голем дел од луѓето веруваат во таканаречената средовечна криза и речиси половина луѓе постари од 50 години тврдат дека поминале низ неа. Но, дали таа навистина постои?

Постојат добри докази дека падот во текот на средовечноста е реален. Анкетите на населенијата покажале дека и жените и мажите пријавуваат најниско задоволство во текот на средовечноста. Австралиското истражување ХИЛДА лоцира најниско задоволство во животот на 45 години, а австралискиот завод за статистика го наведува периодот од 45 и 54 години како најмрачен за поединците.

Средовечноста може да биде непријатна за одредени луѓе, но постојат малку докази дека станува збор за период на криза и потиштеност. Психолошки гледано, има шанса работите да се подобрат. Ако постои разлика во тоа како луѓето ја проценуваат својата животна среќа, дури и ако не е објективно полоша отколку порано, тоа е разбирливо. Одвреме-навреме го префрламе фокусот од изминатото време на времето што ни останало и тоа бара процес на приспособување.

sredovecnost

Кога настапува средовечноста?

Јасно е дека постојат многу основи за да бидете незадоволни од животот во текот на средовечноста. Но, дали тоа ја прави средовечната криза реална или само интуитивно привлечен фантом? Постои добра причина да се биде скептичен.

Како прво, тешко е да се одреди кога почнува оваа криза и таа се менува како што старееме. Едно истражување покажа дека помладите луѓе веруваат дека средовечноста се протега од раните триесетти до педесеттите, додека постарите од шеесет години мислат дека средовечноста се протега од доцните триесетти до средните педесетти.

Во едно американско истражување една третина од луѓето во седумдесеттите години се дефинирале себеси како средовечни. Ова истражување се поклопува со идејата дека луѓето во средните години имаат тенденција да се чувствуваат една деценија помлади отколку што се.

Како и да ја дефинираме средовечноста, дали кризата се концентрира во тој период? Едно истражување вели не. Наместо тоа, укажува дека самопријавените кризи стануваат почести како што човек старее. Меѓу учесниците на истражувањето во нивните дваесетти 44 отсто пријавиле криза, во споредба со 49 отсто од оние во нивните триесетти и 53 отсто од оние во нивните четириесетти.

Не постои посебна средовечна криза, само кризи што се појавуваат во текот на средовечноста, но еднакво можеле да се случат пред или потоа.

Што мислат теоретичарите?

Психоаналитичарот Елиот Жак, кој го измислил терминот „средовечна криза“ во 1965 година, сметал дека тоа го рефлектира спознанието за нечија смртност.

- Смртта, наместо да биде општа концепција или настан доживеан во смисла на загуба на некој друг, станува лична работа - напишал тој.

Клучното достигнување на средната возраст е да се премине подалеку од младешкиот идеализам кон „контемплативен песимизам“ и „конструктивна оставка“. Тој тврди дека средовечниот живот е кога достигнуваме зрелост со надминување на нашето негирање на смртта и човечката деструктивност.

Средовечноста како време за растење, а не криза

Кризата можеби не е цврсто поврзана со неповолните животни настани. Истражувањата честопати не успеваат да покажат јасни врски помеѓу ваквите животни настани и самопрогласените кризи.

Едно истражување покажа дека пријавувањето средовечна криза не е поврзано со неодамна доживеаниот развод, отказот од работа или смртта на некој близок и првенствено била поврзана со историјата на депресија.

Дури и средовечната криза што личноста си ја дијагностицирала сама може да има нешто добро во себе. Едно истражување покажало дека колку повеќе кризи пријавувале луѓето, толку станувале поемпатични кон другите. Веројатно не изненадува што постарите луѓе ја избираат средовечната животна доба како фаза од животот што им е најдрага.

Предизвикот е да се излезе од средовечноста со подобрено животно задоволство. Како што рекол Виктор Иго: „Кога отменоста е поткрепена со брчки, таа е неодолива“.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука