X
 03.02.2017 Наука

Астероид помина блиску до Земјата по четврти пат

По четврти пат од почетокот на 2017, мало небесно тело помина до Земјата, поблизу отколку што е оддалечена месечината.

астероид

Астероидот 2017 БС32 поттикнува дискусии кај научниците дали е можно овие појави да се поврзани со временски промени со што во иднина би откриле астероиди во близина, но не е најден никаков заклучок. Тие велат дека овие небески тела се случајни и секогаш ги изнендуваат, но уверуваат дека сме далеку од апокалипска со астероиди.

Се претпоставува дека е со димензии меѓу 11  и 24 метри, а најблиската точка до земјата која ја достигна е 161.279 километри или 60% поблиску од месечината.

Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука