X
 05.02.2017 Технологија

Дали ова е најчудниот авион во светот?

Авионот „Airbus Beluga“ е практичен, но не толку убав. Постојат само пет во светот, секој со свој сериски број, а се користат за транспорт на делови помеѓу „Airbus“ фабриките.

1

Секој авион е толку голем што во него собираат крила или труп од било кој друг авион - со исклучок на супер=џамбо „Airbus A380“.

Огромните парчиња товар се товарат од предната страна, која кога ќе се отвори, изгледа како складиште. Иако практични, сепак изгледаат доста чудно.

Еве на што не` потсетува.

На Белуга кит

1

2

Со оглед на тоа што „Airbus A300-600ST Super Transporter“ се вика „Beluga“, не изненадува фактот што е сличен со овој кит.

„Pinky and the Brain“

3

4

Ова беше детски цртан филм кој се прикажуваше на „Cartoon Network“ од 1995 до 1998 година, со два лабораториски глувци.

Лурч од семејството Адамс


6

8

Лурч е батлерот на семејството Адамс.

Авионот од „Star Wars“


8

9

Авионот има неверојатна сличност во формата со „Freigther 651“.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија