X
 04.04.2017 Живот

Изграден уште еден објект за „судниот ден“

Во планински предели на Свалбард архипелагот во Норвешка, постои морничав објект во кој се чуваат милиони примероци од семиња од речиси секоја земја на планетата.

фото извор: Mari Tefre/Crop Trust
трезорот на семиња

Објектот е дизајниран за да ги зачува семињата од нуклеарна војна или некоја друга глобална катастрофа. Но, сега овој објект добива и сосед, односно уште еден трезор, каде што ќе се зачувуваат најважните книги и документи од светот.

Се смета дека со денешната технологија и нејзиниот напредок ќе се успее да се зачуваат документите во наредните 1000 години. Пристап до овој објект имаат владите и истражувачките центри кои ќе можат на оваа локација да ги сместат најважните документи. Компании и индивидуа исто така, ќе можат да платат за оваа привилегија.

Информациите се поставени на фото-сензитивен филм, кој според креаторите на објектот е најдобро решение за успешно зачувување на истите.

До сега документи биле испратени од Националните архиви на Бразил и Мексико.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот