X
 19.07.2017 Забава

Едноставен математички проблем или нерешлива загатка?

Уште една математичка загатка што предизвикува реакции на интернет.

фото извор: Facebook

Била објавена од Рендал Џоунс на „Фејсбук“ и лицата што коментирале на неговата објава не можат да се одлучат кое е вистинското решение. Збунетоста настанува поради фактот дека дополнителните информации што се нудат се неточни.

Очигледно е дека нешто недостига и постојат две решенија кои се базираат на шеми.

Метод 1:

Дополнителен знак се додава на крајот од секој ред, па така:

1+4=5
5+2+5=12
12+3+6=21

Ова е вистинито, па според овој метод:

21+8+11=?
?=40

Метод 2:

Според овој метод, се претпоставува дека некое множење е изоставено, а вториот број на секој ред е помножен со првиот претходни од дополнителниот број.

1+(4x1)=5
2+(5x2)=12
3+(6x3)=21

Сето ова е издржано, па така:

8+(11x8)=?
3+88=?
?=96

Шемата покажува дека има разлика од 3 помеѓу броевите што се додаваат и тие ја зголемуваат вредноста за 1 секојпат. Освен кога серијата скокнува од 3+6 на 8=11.

Можно е да се пропуштени неколку чекори помеѓу, па тогаш методот 1 би бил неточен. Целосно би било:

1+4=5
5+2+5=12
12+3+6=21
21+4+7=32
32+5+8=45
45+6+9=60
60+7+10=77
77+8+11=?
?=96

Повторно враќање кон методот 2.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава