X
 17.08.2017 Наука

Луѓето се хронични одложувачи на обврски!

Истражувачот Џозеф Ферари, професор по психологија на Универзитетот „Де Паул“ во Чикаго, вели дека сите ние одложуваме, но не сите сме одложувачи.

Ферари исто така е организатор на Конференцијата за истражување за одложувањата, од кои најновото било одржано во Депаул претходно овој месец. Како што било дискутирано на конференцијата, да се биде одложувач повлекува многу повеќе отколку само повремено одложување на задачата и не е толку распространето колку што мислите.

„Истражувачите открија дека еден од пет луѓе спаѓа во категорија што се нарекува хронични одложувачи. Овие луѓе постојано одложуваат нешто во повеќе области на нивните животи - лична, финансиска, социјална работа - на начин што присутните го опишуваат како хаос, поткопувајќи ги целите и создавајќи срам. Истражувачите создале скали за да може да го одделат вистинскиот процес од повремениот одложувач. Тие оценувале не само колку често туку и колкава е сериозноста на последиците од одложувањето.

Бројката од 20 отсто се чини дека стои цврсто, без оглед на културата.

Билџи Узун, научен истражувач на Универзитетот „Бахчешехир“ во Истанбул, заедно со нејзините коавтори открила дека сите земји што биле дел од истражувањето имале иста бројка: 20 отсто, заедно со наоди засилени од десетици други истражувања низ годините во Саудиска Арабија, Германија, Јапонија и пошироко.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука