X
 03.01.2018 Наука

Фасцинантниот начин на кој сините очи ја добиваат бојата

очи
Фото: Pixabay

Вашите очи не се сини (или зелени) затоа што содржат пигментирани клетки. Нивната боја всушност е структурна и вклучува прилично интересна физика.

Обоениот дел од вашето око се нарекува ирис и е составен од два слоја - епителиум на задниот дел и строма на предната страна. Епителиумот е дебел само две клетки и содржи црно-кафени пигменти - темните точки што некои луѓе ги имаат во очите е всушност епителиумот.

Спротивно на тоа, стромата се состои од безбојни колагенски влакна. Понекогаш стромата содржи темен пигмент наречен меланин, а понекогаш содржи вишок колагенски депозити. И фасцинантно, овие два фактора ја контролираат бојата на очите.

Така, на пример, кафеавите очи содржат висока концентрација на меланин во нивната строма, што апсорбира поголем дел од светлината што влегува во окото, без оглед на колагенските депозити, давајќи им темна боја. Зелените очи немаат многу меланин во нив, но исто така немаат колагенски депозити. Ова значи дека иако дел од светлината што влегува во нив ја апсорбира пигментот, честичките во стромата ја расфрлаат светлината како резултат на нешто што се нарекува Тиндал-ефект, што создава сина боја.

Во комбинација со кафеавиот меланин, ова резултира со појава не зелена боја во очите.

Сините очи се потенцијално најфасцинантни бидејќи нивната боја е целосно структурна. Луѓето со сини очи имаат сосема безбојна строма без пигмент и не содржат вишок колагенски депозити. Ова значи дека целата светлина што влегува во окото е расфрлена назад во атмосферата, и како резултат на Тиндал-ефектот, се создава сина боја. Ова значи дека сините очи всушност немаат поставена боја - сето тоа зависи од количината на светлина што е достапна кога ќе ги погледнете.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука