X
 18.06.2019 Наука

Поради паметните телефони, на луѓето им растат чудни коскени шилци на вратот

Часовите што ги поминуваме гледајќи во нашите паметни телефони се чини дека го менуваат нашето тело. Ова можеби е причината зошто некои луѓе, особено помладите генерации, развиваат чудни коскени шилци на нивните вратови. Надворешната окципитална коска понекогаш е толку голема, што може да ја почувствувате со притискање на прстите на основата на черепот.

- Доктор сум веќе 20 години, но во последнава деценија откривам дека сè повеќе мои пациенти го имаат овој израсток на черепот - вели Дејвид Шахар, научник за здравје од Австралија.

Не е идентификувана врската меѓу причината и ефектот, но можно е шилците да се појавуваат поради постојано наведнување на вратот во непријатен агол за да се гледа во паметните уреди.

Човечката глава е тешка околу 4,5 килограми, а несоодветното навалување може да го затегне вратот. Ваквата положба може да го зголеми притисокот на местото каде што се прицврствуваат мускулите со черепот и телото најверојатно реагира со поставување нова коска, што води до овие коскени шилци.

Во 2016 година Шахар и еден колега ги разгледувале рендгенските снимки на 218 млади пациенти на возраст од 18 до 30 години за да утврдат колку од нив имале вакви израстоци. Редовните шилци биле 5 милиметри, додека зголемените шилци биле 10 милиметри.

41 отсто од групата имале зголемени шилци и 10 отсто имале особено големи шилци со големина од 20 милиметри. Во принцип, зголемените шилци биле почести кај мажите отколку кај жените. Најголемиот шилец му припаѓал на маж и бил 35,7 милиметри.

Друго истражување спроведено на 1.200 лица, на возраст од 18 до 86 години, открило дека овие коскени шилци ги има повеќе кај помладите.

- Овие коскени шилци веројатно ќе останат тука. За среќа, тие не предизвикуваат проблеми, но ако имате непријатност, треба да се обидете да го подобрите држењето на вашето тело - вели д-р Шахар.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука