X
 18.07.2019 Живот

6 предлози на психологот Фросина Денкова Зафировска за да го научите детето да биде оптимист

Голем број истражувања во областа на психологијата дошле до сознанија дека оптимистичните деца се психички поздрави, имаат подобар имунитет, поотпорни се на стрес и поуспешни на училиште, a подоцна и воопшто во животот. Родителите се првите лица со кои детето се среќава и нивниот начин на воспитување во голема мера влијае врз развој на оптимизмот. Доколку им покажуваат на децата оптимистичен начин на објаснување на случувањата, го наградуваат оптимизмот и не упатуваат чести критики кон детето, поголема е веројатноста тие да израснат во оптимистични лица. Психологот Фросина Денкова Зафировска предлага 6 чекори кои помагаат за развој на оптимизмот кај децата.

Прочитајте повеќе на овој ЛИНК.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот