X
 19.06.2019 Технологија

Најважни работи што треба да ги знаете за новата криптовалута на „Фејсбук“

По неколку месеци очекување, „Фејсбук“ ја откри својата криптовалута наречена Либра.

Се појавија голем број информации, така што ви ги претставуваме најважните работи во врска со новата криптовалута на „Фејсбук“

1. Постабилна криптовалута


Оваа криптовалута поддржува блокчејн платформа наречена Либра блокчејн дизајнирана да биде безбедна, скалабилна и сигурна.

2. Ја води непрофитна организација


Телото што раководи со Либра е непрофитна организација базирана во Женева и која ќе има 100 членови основачи од цел свет. Ниту еден член нема да контролира повеќе од 1 отсто од блокчејн мрежата.

1
Фото: АР

3. Планови да премине во системот без дозвола


Либра почнува посебен блокчејн и само членовите основачи ќе имаат пристап до мрежата. Но, постојат планови да премине внатре во системот така што никој нема да може самостојно да ги промени правилата на мрежата.

Идејата е Либра да оперира како „вистински јавен сервис“ што на крај нема да бара дозвола.

4. Псевдо-автономни трансакции


Како и јавните криптовалути, Либра ќе биде псевдо-анонимна. Тоа значи дека вредноста на трансакциите, времето и јавните блокчејн адреси ќе бидат достапни само на членовите на мрежата. Притоа, нема да бидат чувани лични податоци на луѓето кои ќе користат блокчејн.

5. Либра резерви


Резервите се состојат од збир постабилни ресурси како што се банкарските депозити и државната безбедност во валутите на стабилните централни банки.

Либра не е поврзана со ниту една валута и нема фиксна вредност во било која вистинска валута.

6. Регулација

Девелоперите кои прават Либра блокчејн ќе имаат одговорност да ги почитуваат законите и регулациите во областите во кои работат.

7. Лансирање


Криптовалутата и нејзината блокчејн мрежа ќе бидат лансирани следната година.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија