X
 19.10.2021 Живот

Во овие делови од Европа дипломираните студенти најбрзо доаѓаат до работа

Според податоците на „Еуростат“, повеќе од 95 отсто од младите успеале да најдат работа веднаш по завршувањето на образованието во одредени региони на Чешка, Холандија и Германија.

Бидејќи е неблагодарно да се споредуваат земјите во Европската Унија поради многубројните разлики, „Еуростат“ одлучи да ги набљудува регионите во врска со одредени прашања. Врз основа на тоа, може да се види дека еден регион на север од Чешка, два во Холандија и пет региони во Германија имаат висок процент на вработување на новодипломирани студенти.

Италија најдобро покажува колку можат да бидат различни регионите во една земја. Во Калабрија, на југот на земјата, секој трет дипломиран добил работа, додека во Болцано на север, стапката на овој персонал е 85 отсто. Слична ситуација може да се види во Грција и во Шпанија.

Сите три региони во Хрватска се наоѓаат помеѓу 73 и 75 отсто од вработеноста на апсолвентите, што ги става овие региони во горната половина на земјите членки на ЕУ по ова прашање.

Најниската стапка во ЕУ е во веќе споменатата Калабрија, а највисоката во Средна Франкофонија во Германија, каде што сите дипломци биле вработени.

По Калбарија, периферијата на централна Грција има најниска стапка од 32 отсто и повеќето дипломирани студенти ги наоѓаат своите работни места во оваа земја во Атина, но доколку се земат предвид другите региони, тие 57 отсто ја ставаат оваа област околу Атина меѓу оние со најниска стапка.

Генерално, повеќе од една третина од регионот има вработеност на оваа категорија граѓани повисоко од 80 отсто во претходната година, додека во околу една четвртина од регионот е под 60 отсто.

Извор: Biznis.telegraf.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот