X
 20.10.2021 Живот

Исак Њутн: Можам да го пресметам движењето на небесните тела, но не и лудилото на луѓето

Исак Њутн е англиски физичар, математичар, астроном, филозоф и алхемичар и еден од највлијателните научници на сите времиња.

Ова се некои од неговите мудри мисли.

- Градиме премногу ѕидови, а недоволно мостови.

- Можам да го пресметам движењето на небесните тела, но не и лудилото на луѓето.

- На секоја акција секогаш има еднаква реакција.

- Она што оди нагоре мора да слезе долу.

- Платон е мојот пријател; Аристотел е мојот пријател, но мојот најголем пријател е вистината.

- Она што го знаеме е капка, она што не го знаеме е океан.

- Гравитацијата ги објаснува движењата на планетите, но не може да објасни кој прави да се движат планетите.

- Вистината некогаш се наоѓа во едноставноста, а не во мноштвото и збунетоста на нештата.

- Ниту едно големо откритие не било направено без храбра претпоставка.

- Човекот може да замисли нешта што се лажни, но може да ги разбере само вистините.

- Ако некогаш сум направил вредни откритија, тоа се должи повеќе на трпеливо внимание отколку на кој било друг талент.

- Живеј го животот како извичник наместо објаснување.

- Мора да ги создадете правилата, не да ги почитувате.

- Ако сум видел подалеку од другите, тоа е затоа што стојам на рамената на гигантите.

- Објаснувањето на целата природа е премногу тешка задача за секој човек, за која било возраст.

Извор: Goodreads.com
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот