X
 21.04.2022 Живот

Редок спектакл на небото до крајот на месецот

До крајот на април, секое утро пред зори на југоисточниот дел на небото ќе можете да видите вистински небесен спектакл - релативно ретко порамнување на Јупитер, Венера, Марс и Сатурн што ќе биде распоредено дијагонално низ небото. Ќе им се придружи и Месечината, која неодамна беше полна и сега се намалува.

До крајот на април ќе ја видиме полумесечината како лебди под серија планети. Под Сатурн ќе биде на 25 април, потоа под Марс следната ноќ и под Јупитер и Венера на 27 април.

Венера и Јупитер ќе продолжат да се приближуваат додека не се појават речиси една до друга на небото на 30 април. Всушност, тоа ќе биде нивниот најблиско приближување од 2016 година, но овој пат ќе биде полесно да се види поради поповолната положба во однос на утринското сонце.

Петтата планета Меркур, исто така, ќе биде видлива, но само навечер и на другиот крај на небото.

Ведран Врховац, потпретседател на астрономското друштво „Бескрај“ од Загреб, вели дека планетите ќе може убаво да се видат околу 45 минути пред изгрејсонце.

- Не ви треба никаков инструмент за да уживате во глетката, само волја да станете пред 5 часот и да најдете чист поглед на југоисточниот хоризонт - вели Врховац.

- Најлесно ќе биде да се забележи многу светлата Венера, лево под неа ќе биде малку помалку светлиот Јупитер, а малку погоре кон десно црвеникавиот Марс, а малку подалеку жолтеникавиот Сатурн. Очигледно се работи за серија од четири планети, но помеѓу Венера и Јупитер ќе се крие и Нептун, кој е премногу слаб за да се види со голо око, а во овој случај дури и со телескоп - објаснува загрепскиот астроном.

Планетите на небото ќе изгледаат како ѕвезди со различна светлина, но тие може да се разликуваат од нив по тоа што треперат многу помалку.

- Олеснителна околност е што нема светли ѕвезди на делот од небото каде што може да се види порамнувањето. Доколку не можете да се снајдете, можете да почекате до 25 април, кога на планетите ќе им се придружи тенка полумесечина, која ќе се наоѓа под Сатурн - вели астрономот.

nasa
Фото: Screenshot/YouTube

Ова се случува еднаш на неколку години

Иако планетите на небото навидум ќе бидат блиску, во реалноста тоа е само игра на перспектива која постојано се менува додека планетите се движат околу Сонцето. Тие се оддалечени милиони километри.

- Од планетите видливи на утринското небо, најблиску е Венера на околу 138 милиони километри, а најоддалечен е Сатурн на 1,5 милијарда километри, односно моментално невидливиот Нептун на 4,6 милијарди километри. Можете сами да го видите движењето на планетите: ако ќе ги следите за неколку дена, ќе забележите како се намалува привидното растојание помеѓу Венера и Јупитер до 1 мај, кога двете планети ќе бидат оддалечени само една третина од степен - вели тој.

Ваквото порамнување на планетите се случува само еднаш на неколку години, па затоа не пропуштајте ја можноста да го започнете денот со прекрасен спектакл на небото.Извор: Index.hr
Фото: NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот