X
 21.06.2017 Живот

Што можат да нѐ научат филозофите стоици за среќата?

1. Најдоброто за кое се надеваме е „живот, слобода и потрага по среќа“. А тоа значи дека на сите ни треба да научиме колку е штетно изедначувањето на среќата со она што е надвор од нашата контрола.

2. Клучна лекција – фокусирајте се на вашиот недостиг на контрола.

3. Стоиците учат дека треба да ја посакуваме играта, а не само победата, односно вложениот напор, а не целта.

4. Стоицизмот е за препознавање на емоционалните реакции, нивно учење, за живот полн со вештини.

5. Стоиците се тренирале себеси да имаат доблести.

6. Раното христијанство имало силно влијание од идеите на стоиците.

7. Обуката на стоиците вклучува три дисциплини (од желби, дејствија и реакции) и четири способности (храброст, воздржаност, правда и практична мудрост).

8. Стоиците сакале да живеат според правилата на природата.

9. Стоиците гледале на човековата природа како способна за рационалност ако биде тренирана.

10. Стоиците сметале дека доблестите се потребни и доволни за живот исполнет со добри вештини и среќа.

11. Грижете се само за она што е во ваша моќ. Стоиците сето друго го третирале со индиферентност. Уживајте во успехот ако дојде, ако не бидете задоволни со тоа што сте дале се од себе.

12. Достигнување на добар живот исполнет со вештини, преку победи и порази.

13. Живеењето со вештини бара спокоен ум.

14. Живот во чиј центар е победата е лудост само за неколкумина среќници.

15.  Несреќни се оние кои ги игнорираат природните емпириски граници.

16. Мудри се оние кои ја користат својата слобода за да одат во потрага по вешто живеење.

17. Тренирајте ги вашите страсти да бараат рационални желби (Аристотел). Не бидете роб на страста (Хамлет).
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот