X
 22.05.2024 Живот

Дали одговорите на вештачката интелигенција на „Гугл“ значат крај на веб-страниците?

„Гугл“ одговара на повеќе прашања со вештачката интелигенција.

„Гугл“ е чувар на интернетот. Му поставувате прашања, а тој ве испраќа на веб-локација на интернет што може да ви одговори на тоа прашање.

Но ова повеќе не е така. Самиот „Гугл“ често се обидува да одговори на вашето прашање, така што нема потреба да одите на друго место. Сега, компанијата го зголемува тој напор со одговори генерирани од вештачка интелигенција кои ќе бидат стандарден одговор за сите пребарувања во блиска иднина.

Еден проблем со тој план е што генеративните мотори со вештачка интелигенција измислуваат работи. Другиот е поегзистенцијален за „Гугл“ и за интернетот: ако „Гугл“ одговара на сите ваши прашања на сопствената страница, зошто би оделе на друго место? Дали „Гугл“ ќе продолжи да испраќа луѓе на веб-локации?


Извор: Business Insider
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот