X
 22.06.2023 Живот

Цитати од кинески филозофи: Вистината не е секогаш убава, ниту убавите зборови се вистина

Цитатите на античките кинески филозофи нудат безвременска мудрост за навигација низ сложеноста на модерниот живот.

- Почитувај се себеси и другите ќе те почитуваат - Конфуциј

- Човекот кој поместува планина почнува со носење мали камења - Конфуциј

- Ако си во депресија, живееш во минатото. Ако си вознемирен, живееш во иднината. Ако си спокоен, живееш во сегашноста - Конфуциј

- Не е важно колку бавно одиш, сѐ додека не застануваш - Конфуциј

- Подобро е да запалиш една мала свеќа за благодарност, отколку да ја проколнуваш темнината - Лао Цу

- Тишината е извор на голема сила - Лао Цу

- Новите почетоци често се маскирани како болен крај - Лао Цу

- Имаме два животи, а вториот почнува кога ќе сфатиме дека имаме само еден - Конфуциј

- Не жали се за снегот на покривот на твојот сосед кога прагот на твојата врата е нечист - Конфуциј

- Човекот кој прашува прашање е будала една минута, а човекот кој не прашува воопшто е будала за цел живот - Конфуциј

- Кога целта не може да биде достигната, не прилагодувај ги целите, прилагоди ги чекорите - Конфуциј

- Ако мразиш, тогаш си поразен - Конфуциј

- Прикажи се слаб кога си силен и силен кога си слаб - Сун Цу

- Вистината не е секогаш убава, ниту убавите зборови се вистина - Лао Цу

- Три работи никогаш не се враќаат: времето, зборовите и можностите. Затоа, не трошете го времето, изберете зборови и не пропуштајте ги можностите - Конфуциј

- Да се биде сакан дава сила, додека сакањето некого длабоко дава храброст - Ксунзи

- Без разлика колку си зафатен, мора да најдеш време за читање или ќе се предадеш и ќе бидеш опкружен со глупост - Конфуциј

Извор: Thearchaelogoist.com
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот