X
 22.08.2022 Технологија

Вештачката интелигенција ќе им помага на пожарникарите

Брзото разгорување на пожар во затворени простории е една од најчестите причини за несреќи кај пожарникарите. Ефектот е познат како „флешовер“ (flashover), кој обично се јавува во раните фази на пожарот, а станува очигледен при гаснењето на пожарот.

Пламениот удар во затворен вентилиран простор се нарекува „флешовер“ и се јавува во фазата помеѓу почетниот пожар и разгорувањето. Под поимот вентилиран простор се подразбира просторија во која прозорските стакла биле напукнати или вратата била изгорена под пожарот, што овозможува влегување на свеж воздух. Температурата на чадот и запаливите гасови на производите од нецелосно согорување на таванот на просторијата треба да биде околу 600°C. Потоа се постигнува топлинско зрачење, кое е доволно за да се загреат сите запаливи материи во просторијата.

Ако протокот на воздух во просторијата е преголем, не може да се постигне доволно висока температура бидејќи просторијата се лади. Така, ако постои оптимален проток на свеж воздух низ прозорците или вратите, доволен за да го запали огнот, ќе има ненадејно разгорување и „флешовер“ експлозија.

Овој феномен има само еден сигурен знак, а тоа е зголемување на температурата. Пожарникарите можат да го предвидат врз основа на искуството, доколку забележат карактеристичен чад, пламени јазици или други знаци, а тоа може да се спречи само со навремена акција. Во спротивно, пожарникарите се изложени на опасност и температури кои можат да достигнат и над 600°C.

pozar
Фото: NIST

Вештачката интелигенција како помошник на пожарникарите

Токму врз основа на мерењата на температурата во иднина, вештачката интелигенција би можела да се користи за рано предвидување на пламенот, што би можело да спаси многу пожарникари. Американскиот национален институт за стандарди и технологија (NIST), во соработка со „Гугл“, Политехничкиот универзитет во Хонгконг и кинескиот универзитет „Петролеум“ во Пекинг го развија системот „Флешнет“, кој користи невронски компјутерски мрежи и вештачка интелигенција за да ја предвиди појавата на ваков вид пожар.

Станува збор за најдобриот систем од ваков тип развиен досега, кој има точност на предвидување опасни ситуации во повеќе од 92 отсто од случаите. Во просек, потребни се околу 30 секунди за точно предвидување. Моделот бил обучен и за планови на станови со повеќе од десет соби, што значително го отежнува предвидувањето. Врз основа на овој систем може да се создаде општ систем за предвидување на овој вид пожар во каква било зграда.

По овие тестови, извршени во симулирана средина, време е за тестирање во реални услови. За да го направат ова, истражувачите ќе треба да изградат експериментални станови и куќи, да инсталираат сензори во нив и потоа да ги запалат и да симулираат пожари. Сензорите ќе собираат податоци и ќе предвидуваат брзо избувнување на пожар, а дури потоа ќе може да се зборува за примена во комерцијални објекти и при интервенции за гаснење пожари.

Извор: Bug.hr
Насловна фотографија: NIST
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија