X
 22.10.2020 Живот

Зошто децата почнуваат да пелтечат?

22 Октомври е Меѓународен ден на свесноста за пелтечењето.
Пелтечењето може да се јави помеѓу третата и седмата година, во периодот кога се јавува вербалното мислење кај децата, или на 7-8 години кога контактите се воспоставуваат во поширок круг на луѓе, деца и другарчиња, возрасни, непознати луѓе, учителка, комшии и други лица.
Може да се јават и форми на многу кратки пелтечења кај деца од 3-4 години и за овие форми родителите не би требало веднаш да се вознемират.

Може да има повеќе причини за пелтечење, вели логопедот Елена Трајкова.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот