X
 22.10.2021 Живот

Водич за стоматолошки услуги во Германија за странци

Можеби имате идеја како функционираат повеќето здравствени услуги во Германија, но што е со стоматолошката нега? Стоматолошката работа може да биде сложена и не е секогаш лесно да се разберат вклучените трошоци.

Ако сте меѓународен жител во Германија, може да ви биде уште потешко, особено ако не сте го совладале германскиот стоматолошки речник. Заедно со германскиот дигитален давател на здравствено осигурување, кој обезбедува клиентска поддршка на англиски јазик меѓу другите дигитални услуги, ова се вашите опции.

Не е забавен, но е неопходен


Да бидеме реални. Никој не сака да оди на стоматолог. Не само што одењето на стоматолог знае да биде болно, туку честопати е и доста скапо. Сепак, грижата за здравјето на вашите заби е неверојатно важна, а лошото здравје на забите може да се поврзе со разни други болести.

За жал, за интернационалци што работат во Германија, може да биде збунувачко откривањето што е, а што не е покриено со вашето здравствено осигурување кога станува збор за стоматолошката нега. Затоа, важно е да се разбере како функционира системот.

Германската стоматолошка нега се смета за една од најдобрите во Европа. Како последица на тоа, она што треба да го платите за една постапка може да варира во зависност од видот и нивото на покриеност што го имате.

Стоматолошката нега и приватното осигурување


Ако имате приватно здравствено осигурување (Private Krankenversicherung, или „PKV“), обично е можно да побарате до 100 отсто од трошоците за стоматолошка процедура од вашиот давател на услуги, во зависност од вашата тарифа. Сепак, многу е важно да ја проверите вашата политика за „Wartezeit“ (период на исклучување). Ова е временски период по започнувањето на вашето покривање за време на кое немате право да барате за какви било постапки, вклучувајќи ги и повеќето видови стоматолошки третмани.

Иако може да биде предизвик да разговарате со вашиот провајдер, поради јазични бариери или други причини, исклучително е важно да знаете што можете, а што не можете да барате, и дали вашата покриеност сѐ уште е во рамките на „Wartezeit“.

zabar
Фото: Freepik

Стоматолошка заштита и јавна опција

Со цел да се одржат трошоците во земјата на разумно ниво, германската Влада им наложи на давателите на јавно здравствено осигурување (Gesetzliche Krankenversicherung, или „GKV“) да надоместат само основно ниво на медицинска и стоматолошка заштита. Ова значи дека се опфатени само процедури како што се прегледи, пломби и отстранување на умниците. Сѐ што е посложено или козметичко, нема да се надомести. Трошоците може да се движат од 150 евра за чистење заби до 2.500-3.000 евра за имплант.

Како последица на ова основно ниво на покриеност, многу Германци избираат да земат „дополнително“ осигурување, посебно за стоматолошка заштита, за да се осигурат дека нема да останат со голема сметка доколку им е потребна процедура.

Ако сте некој што редовно ги чисти забите, ќе заштедите значителна сума пари со земање дополнително стоматолошко осигурување, бидејќи тоа не е покриено од повеќето даватели на „GKV“.

Оние на кои може да им треба протеза, исто така, би можеле да имаат корист од дополнително стоматолошко осигурување бидејќи дополнителното здравствено осигурување ќе покрие само 60 отсто од трошоците за најосновната опција. Ако ви треба нешто пообемно или имате сложена процедура, ќе треба да платите. Дополнително стоматолошко осигурување, сепак, значи дека во зависност од вашата тарифа, може да бидете покриени за 100 отсто од трошоците.

Ортодонтските третмани може да чинат до 15.000 евра и ако имате „GKV“, треба да го платите од вашиот џеб. Ако сте носеле протези во минатото или сте биле упатени на ортодонт, има смисла да се одлучите за дополнително стоматолошко осигурување.

Конечно, ако имате 30-ина години, можеби е добра идеја да размислите за дополнително осигурување на вашите заби додека сте сѐ уште релативно млади. Како и за многу други области на здравјето, постојат низа стоматолошки проблеми кои можат да станат почести со возраста и тоа може да доведе до тоа да не можете повеќе да земате надоместок.

Каде и како може да го надополните стоматолошкото осигурување?

Германија има стотици провајдери кои нудат стоматолошко осигурување. Сите ќе имаат свои спецификации и вреди да се прочитаат нивните политики внимателно за да се разбере што и како можете да барате. Многумина имаат многу прецизни и ригидни дефиниции за тоа што покриваат.

За да бидете сигурни дека разбирате како сте опфатени, треба да изберете дополнителна стоматолошка нега, важно е да имате провајдер кој ви дава информации на вашиот јазик, ако не на англиски. Германскиот - особено тој што се користи во полисите за осигурување - може да биде многу комплициран.

Извор: Thelocal.de
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот