X
 23.06.2018 Живот

Отсуството од дома може да биде ризик за менталното здравје на камионџиите

Роб е возач на камиони кој не гушнал никого веќе неколку месеци. Последната личност беше неговата мајка.

- Се видовме додека минував на околу 100 милји од нејзината куќа, да ми даде храна и да ме види додека ставав гориво. Ја посетив на околу 15 минути, а потоа морав да одам бидејќи мојот часовник за возење вртеше, а јас имав 1.200 милји за возење во рок од 36 часа. И мама мораше да се вози 100 и повеќе милји до дома - вели 52-годишниот Роб.

Недостигот на личен живот е честа тема кај камионџиите како Роб. Многу камионџии велат дека работата им оневозможува да си ги видат своите партнери, деца, пријатели и семејство.

Од проблемите со менталното здравје со кои се соочуваат камионџиите, осаменоста е на врвот на листата. Речиси една третина од возачите велат дека тоа што се сами по цел ден и далеку од нивното семејство е значајно прашање што го засега нивното ментално здравје.

Истражувачите утврдуваат дека силните врски се најсилниот показател за долг и среќен живот - повеќе од приходите, социјалната класа, интелигенцијата, гените и традиционалните маркери на здравје, како што е нивото на холестерол.

Лошите социјални односи се поврзани со зголемен ризик од развој на срцеви заболувања, мозочен удар, па дури и настинка.

Возачите се надвор од домот и по неколку недели - и тоа изгледа како неизбежна маана во индустријата. Ценовниците за превоз и платите за шоферите неодамна се зголемија, што може да ја направи работата поподнослива.

Но, дури и во 70-тите години, кои често се сметаат за златниот период на возењето камиони поради релативно високите плати, отсуството од дома било факт за работата. Гери Арц (60) вели дека неговиот татко постојано бил отсутен додека работел како камионџија. Арц е оженет, има две ќерки и шест внуци и исто така е камионџија.

- Луѓето што работат од 9 до 17 си земаат многу нешта здраво за готово. Тие навечер се дома, дознаваат што се случувало преку ден. Дома се да бидат со децата, да одат на натпревари со нив и сите такви работи што ги земаат здраво за готово. Ние, од друга страна, мораме да ги гледаме малите момчиња и девојчиња и да им велиме „Ќе се обидам да дојдам следниот пат“ - вели Арц.

Роб Шулин има 56 години и деца кои имаат по околу 30 години. Во текот на целото нивно детство тој бил камионџија.

- Никогаш не бев дома за Денот на татковците, за родендените и за повеќето празници. Сега кога сум дома, моите деца се возрасни и иселени. Навистина многу тажно чувство - вели Шулин.

Но, тој го нагласува позитивниот крај - способноста да им овозможи убав живот на децата.

- Светлата страна на приказната е што бев во можност да ги пратам двете деца на колеџ и тие се среќни и добро адаптирани - вели Шулин.


Шулин со фамилијата
Фото: Business Insider

Приходите што ги добиваат со возењето камиони се компензација за фактот дека не успеале да си ги гледаат децата како растат. На пример, во САД за транспорт со камион се заработуваат 44.000 долари годишно.

Камионџиите исто така нагласуваат дека тие го ценат тоа малку време што го поминуваат со децата. Рене Менесес, кој вози камиони од 1987 година, има ќерка која има речиси 30 години. Тој ги испуштил повеќето нејзини спортски натпреварувања и рецитали, но тие ги минувале неговите слободни денови заедно на фарма.

- Имавме коњ. Изнајмував мала фарма. Ние ги правиме деновите специјални кога сме заедно - вели Менесес.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот