X
 23.11.2020 Живот

Зошто браќата и сестрите знаат да бидат студени и нетрпеливи меѓу себе?

Во мојата психолошка практика можам да забележам многу возрасни луѓе што имаат нетолерантен, отуѓен или студен однос кон своите браќа или сестри, а на прашањето зошто е така, и самите веднаш немаат конкретен одговор сè додека не ги преиспитаме раните семејни односи и нивната динамика во семејниот систем. Всушност, семејните односи и третманот врз браќата и сестрите од страна на родителите може да имаат големо влијание врз понатамошното однесување кај децата. Децата, т.е. браќата и сестрите што добиваат еднаков третман од своите родители имаат повисоко ниво на меѓусебно самопочитување и самовреднување, располагаат со помногубројни социо-емоционални вештини кои ги прават повешти во социјалните и партнерските врски, објаснува психологот Христина Стефановска.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот