X
 24.06.2019 Здравје

„Гугл“ и „Фејсбук“ не се лекари, порачува д-р Весна Стојанова-Атанасовска

За разлика од порано, денешните родители кога носат болно дете на лекар, многу често се набилдани со информации. Читаат на интернет, споделуваат искуства меѓу себе, а голем број од нив се дрзнуваат да сугерираат терапија, не знаејќи дека секој случај е своја приказна. Педијатрите велат дека се подготвени да одговараат на многуте прашања и дека воопшто не им е проблем да објаснуваат и дека нема ништо лошо во тоа родителите да се поддржуваат, или да споделуваат искуства. Меѓутоа, лекарот е тој што одлучува кој лек треба да се користи зашто лекувањето на своја рака може да биде многу опасно. Д-р Весна Стојанова-Атанасовска, педијатар, ни издвои 10 правила, потсетувања, кои, како што вели, настанале од искуството со родителите и неретко ги потсетува на нив.

- „Гугл“ е пребарувач, а „Фејсбук“ е социјална мрежа. Не се лекари. Децата се лекуваат кај својот педијатар, а не на интернет - вели докторката.

Потсетувањата прочитајте ги на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје