X
 24.06.2021 Живот

Србија ќе подарува напуштени селски куќи на млади брачни парови

Србија ќе им подели напуштени селски куќи на повеќе млади брачни парови што ќе се пријават на конкурсот што започнува на 28 јуни. За оваа иницијатива, државата издвојува до 1,2 милиони динари, пренесува „Новости“.

Условот за пријавување е да се има најмногу 45 години. Според проценките, во Србија има околу 200.000 напуштени селски куќи кои им се на располагање на земјоделците и младите лица што сакаат да живеат во село.

Од владата очекуваат да се пријавуваат земјоделци што живеат во заеднички домаќинства и сакаат да се осамостојат, но и млади луѓе кои немаат сопствен дом.

Извор: Novosti
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот