X
 24.11.2021 Живот

Дали знаете што се наоѓа на оваа фотографија?

Дали можете, гледајќи од ерата на дигиталните уреди, да замислите дека работите порано функционирале вака?

На фотографијата се канцелариите на Централната социјална установа во Прага (тогашна Чехословачка) во 1937 година и во неа се сместени најголемите вертикални кабинети за документација во светот. Канцеларијата се состоела од кабинети распоредени од подот до таванот на повеќе од 370 квадратни метри и содржеле над 3.000 фиоки.

1

Дизајнерот направил специјални маси со електрични лифтови кои можеле да се подигнат, да се спуштат и со притискање копче да се поместуваат лево и десно, со цел да застанат директно пред фиоката. Исто така, фиоките се отворале и се затворале електронски.

Иако можеби е ретка глетка овие денови, вертикалните датотеки биле исклучително чести во ерата на хартијата. Во библиотеките предметните датотеки содржеле исечоци од вести и други извори на информации. Исто така, компаниите имале свои вертикални датотеки и имале специјално обучени службеници кои управувале со комплицирани системи за следење милиони страници со вкрстени референци.

2

3

Централната социјална институција е владина агенција која се занимава со распределба на пензии и други форми на социјално осигурување. Овие канцеларии постојат и денес, но се користат само како архиви бидејќи документите се дигитализирани.

Ако поради оваа фотографија помисливте на писателот Франц Кафка, тоа не е случајно. Терминот „кафкијански“ се користи за опишување ситуации кои потсетуваат на неговите дела „Процес“ и „Метаморфоза“.

4

Тоа се случаи кога бирократијата ги совладува луѓето, често во надреална, кошмарна атмосфера што предизвикува чувство на бесмисленост, дезиорентираност и беспомошност. Таквите елементи често се појавуваат во егзистенцијалните дела, но терминот ја надминал книжевната област за да се примени на настани и ситуации од реалниот живот кои се неразбирливо сложени, бизарни или нелогични.

Извор: Nationalgeographic.rs
Фото: Vintag.es
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот