X
 25.05.2024 Наука

Човечкиот допир може да ги намали болката, депресијата и анксиозноста

Без оглед дали се работи за прегратка од пријател или допирање на омилената ткаенина, чувството на допир е корисно и за телото и за умот, според истражувачите.

Допирот е првото сетило кое се развива кај новороденчињата и е од клучно значење затоа што им овозможува на бебињата да ја искусат околината околу нив, како и комуникацијата. Губењето на допирот за време на ковид-пандемијата за многумина беше тежок период.

Иако голем број истражувања посочуваат дека допирот е корисен за нашето здравје, малкумина се обиделе да ги состават сите тие истражувања. Сега експертите го направија токму тоа, откривајќи едноставна порака: допирот помага.

- Повеќето допири во текот на денот можат да помогнат во ублажување или потенцијална заштита од менталните и физичките поплаки - вели д-р Хелена Хартман, коавторка на истражувањето од Универзитетската болница во Есен.

Истражувањето опфатило 212 претходно објавени истражувања и вклучувало статистичка анализа на 85 истражувања кои вклучувале возрасни, како и 52 истражувања кои вклучувале новороденчиња.

Меѓу резултатите, тимот открил дека допирот е исто толку корисен за менталното здравје колку и за физичкото, а ова откритие важи за возрасните и новороденчињата, иако допирот има поголемо влијание врз некои области отколку врз други.

- Нашата работа илустрира дека интервенциите со допири се најпогодни за намалување на болката, депресијата и анксиозноста кај возрасните и децата, како и за зголемување на телесната тежина кај новороденчињата - велат истражувачите.

Анализата откри дека луѓето добиваат слични придобивки во однос на нивното физичко здравје кога се допрени од други луѓе или предмети како социјални роботи.

dopir
Фото: Freepik

- Ова значи дека треба да се направат повеќе истражувања за потенцијалот на социјалните роботи за да се подобри благосостојбата на луѓето, особено во ситуации кога има ограничување на контактите како неодамнешната ковид-пандемија - вели Хартман.

Позитивното влијание врз менталното здравје беше поголемо кај човечкиот допир отколку допирот од предмети затоа што вклучувал контакт кожа на кожа, вели тимот.

Меѓу другите резултати, тимот откри дека допирот е корисен и за здрави и за болни луѓе, иако влијанието било поголемо кај вторите за придобивките за менталното здравје.

Видот на допирот и неговото времетраење не биле важни, иако поголемата фреквенција била поврзана со поголеми придобивки кај возрасните. Понатаму, допирот на главата бил поврзан со поголеми здравствени придобивки од допирот на други делови од телото.

Д-р Маријана фон Мор од Универзитетот во Лондон, која не била вклучена во работата, вели дека ако идните роботи би можеле попрецизно да ја реплицираат текстурата и топлината на човечката кожа, можеби ќе можат да обезбедат споредливи придобивки за менталното здравје. Таа предупреди дека работата не може да понуди поконкретни заклучоци, како што се одредени видови допир што може да бидат поврзани со специфични здравствени придобивки.

Катерина Фотопулу од Универзитетскиот колеџ во Лондон вели дека истражувањето може да поттикне нова работа на терен, вклучително и како допирот може да се користи заедно со други третмани.

- Историска несреќа е тоа што во изминативе неколку века приоритет ни е разговорот пред допирот или другите соматски терапии. Овој преглед ни го дава потребниот акцент и доверба да ја поправиме оваа рамнотежа со понатамошно, внимателно проучување на интервенциите на допир - рече таа.

Извор: The Guardian
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука