X
 25.08.2020 Живот

Како ТЕД-говорот на Кен Робинсон привлече 65 милиони прегледи?

Неодамна почина сер Кен Робинсон, еден од светските лидери-мислители за реформи на образовниот систем. Неговите идеи најдоа глобална публика откако го одржа најпопуларниот ТЕД-говор на сите времиња во 2006 година, кој го гледале повеќе од 65 милиони луѓе.

Во говорот „Зошто училиштата ја убиваат креативноста“, Робинсон се осврнува на една голема тема во само 18 минути: преиспитување на образовниот систем така што ќе ја негува креативноста наместо да ја задуши.

Тој беше талентиран говорник кој ја одржуваше публиката ангажирана без да корисни анимации и слајдови за презентација. Неговите алатки за држење говор беа хумористични и раскажуваа приказни.

- Ако се смеат, тогаш слушаат - изјави еднаш Робинсон за време на едно интервју.

Како едукатор, Робинсон знаел дека никој нема да се придржува кон неговите идеи ако не се проверени. Во неговиот ТЕД-говор смеата почнува уште на самиот почеток. Во првите пет минути Робинсон изнесува 10 шеги и предизвикува огромна смеа кај публиката. Со две шеги во минута, неговиот говор е позабавен отколку која било комедија.

Хуморот на Робинсон во голема мера е самозаслужен. Иако мора да бидете внимателни со премногу забава и ризикувате да го изгубите кредибилитетот, социјалните психолози откриваат дека со хуморот се привлекува публиката.

Робинсон беше забележителен глас во креативноста, образованието и човечкиот потенцијал многу пред неговиот ТЕД-говор, но видеото ги претстави неговите извонредни вештини за јавно говорење пред пошироката публика.


Извор: Forbes.com
Фото: Screenshot/YouTube
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот