X
 26.05.2024 Наука

Научниците тврдат: Ако ја имате оваа особина, вие сте натпросечно интелигентни

Интелигентните луѓе често се поврзуваат со вештини за висока концентрација, но новото истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон, сугерира дека тоа можеби не е секогаш случај. Истражувањето, кое опфатило 165 испитаници на возраст од 18 до 35 години, покажало дека луѓето со повисок коефициент на интелигенција често имаат проблеми со концентрацијата и се повеќе склони кон одвлекување на вниманието.

Во истражувањето, научниците го следеле однесувањето на субјектите и го испитувале нивниот мозок. Резултатите биле изненадувачки: се покажало дека интелигентните луѓе имаат повеќе неврони во мозокот во споредба со другите, а овие неврони може да бидат причина за губење на концентрацијата.

Студијата открила инверзна врска помеѓу бројот на неврони во горниот фронтален лобус на левата хемисфера и способноста за концентрирање. Во едноставни термини, колку повеќе неврони има во таа област, толку е поголема веројатноста личноста да го изгуби фокусот.

Знаци на висока интелигенција

Оваа појава е особено изразена кај интелигентните деца. Овие деца може да имаат потешкотии да се фокусираат на една работа и често се немирни, бидејќи нивното внимание е фокусирано на многу различни работи одеднаш. Интересно е тоа што иако интелигентните деца можеби се слаби ученици на училиште, нивниот коефициент на интелигенција може да биде исклучително висок.

Ако забележите дека вашето дете е исклучително креативно, енергично, има неверојатна меморија и користи широк речник за неговата возраст, ова може да биде знак дека е исклучително интелигентно. Но, таа интелигенција може да бара насоки, за да се обезбеди нејзина правилна примена.

Оваа студија покажува дека интелигенцијата е сложен концепт и дека концентрацијата не е секогаш нејзин најдобар показател. Научниците предлагаат родителите и наставниците да бидат свесни за овие варијации и да обезбедат поддршка и насоки за интелигентните деца, за да можат максимално да ги искористат своите способности.

Извор: klik.hr

Фото: Pexels

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука