X
 27.01.2017 Живот

Иновации што би им помогнале на бездомниците низ светот

И покрај безбројните агенции и непрофитни организации, сѐ уште не постои систематско решение и не е најден коренот на проблемот за бездомниците ширум светот. Иако не постои едно решение за сите заедници, технологијата и иновациите може да излезат во пресрет на проблемот.

Јакна за бездомници

Непрофитна организација од Детроит се залага за јакни за бездомници кои го прекриваат целото тело и може да се користат како вреќи за спиење, а е отпорно на вода. Оваа иновација е донирана во 40 држави на САД дури и во некои провинции на Канада и во други земји во светот. 
„Викаунт“


„Викаунт” е онлајн платформа и апликација која овозможува бездомници безбедно да побараат што им е потребно и да донираат директно. Секој може да најави за да побара или донира во дадени категории, а донациите се даваат на рака или на лице место.


Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот