X
 27.03.2017 Наука

На кој начин античките Грци откриле дека Земјата не е рамна?

Негирањето на науката во Америка влезе во највисоките нивоа на владата. Без разлика што велат податоците, Америка ветува дека ќе ги прекине и намали сите напори, дури и проучувања за климатските промени.

Астрофизичарот Кејти Мек ова го нарекува форма на „нихилизам податоци“ споделувајќи твит за незнаењето и анти-интелектуалната гарнитура која моментално ја води Америка и која можеби е и лоби за тоа дека Земјата е рамна.

Токму во првата епизода од емисијата „Cosmos“ Сејган им се обраќа на сите оние кои веруваат дека земјата е рамна, објаснувајќи го научниот метод на Ератостен: тој набљудувал како сенките ја менувале должината со оглед на позицијата на сонцето на небото.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука