X
 10.05.2017 Наука

Опасност од избивање на вируси со топењето на мразот на Арктикот

Ревитализирањето на старите вируси можно е еден ден да биде додадено на листата на застрашувачки последици од топењето на мразот.Научниците кои работат на Арктикот во изминатите неколку декади откриле неколку масивни вируси кои можно е повторно да се „разбудат“ ако мразот кој ги сокрил се стопи.


Откриени биле неколку вируси со обемни генетски примероци, па ваквите откритија предизвикуваат загриженост. Сепак, веројатноста дека вирусите ќе се ослободат е мала, според научниот колумнист Карл Зимер, кој вели дека ваквите вируси ги напаѓаат амебите. Тој смета дека постојат толку многу вируси кои циркулираат во живите битија, па смрзнатите вируси би требало да се меѓу последните на нашата листа на грижи.

Тоа не значи дека последните откритија се безначајни. Односно, не учат на вредни лекции за природата на вирусите. Тие се 30 пати поголеми од просечните вируси.

Вирусите технички не се сметаат за живи, но овие кои се џиновски, изгледа дека имаат некои квалитети на живот, како функционален метаболизам.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука