X
 27.03.2022 Наука

Научник има поинаква теорија зошто досега не сме сретнале вонземјани

Пред неколку години Пентагон објави видео од неидентификувани летачки објекти (НЛО), но научниците и другите експерти се поделени за тоа дали постојат вонземјани во вселената. Биле поставени многу теории зошто луѓето досега не сретнале вонземјани, но ништо не било докажано или прифатено.

Пред неколку години рускиот физичар Александар Березин од Националниот истражувачки универзитет по електронска технологија ја открил својата теорија. Според него, кога една цивилизација ќе ги исцрпи можностите за ширење во вселената, таа неизбежно ги уништува сите други цивилизации. Според ова, ширењето низ галаксијата е побитно за цивилизацијата отколку другите цивилизации.

- Тие едноставно нема да забележат, на истиот начин на кој градежниците уништуваат мравјалник за да изградат недвижности бидејќи немаат мотив да го заштитат - изјавил Березин во 2018 година.


Фото: Pixabay

Според него, луѓето досега не биле уништени затоа што веројатно не се мравки. Со други зборови, ние можеби сме идните уништувачи на други цивилизации, но сè уште не сме подготвени за тоа.

Соодветно на тоа, ние може да бидеме првите што ќе откријат други цивилизации и последните што ќе ги напуштат тие цивилизации. Колонијализмот и капитализмот се историски примери за силите кои ги поттикнуваат луѓето да уништуваат туѓи култури, според него.

Извор: Indy100
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука