X
 27.04.2017 Живот

Интересни психолошки факти кои можат да ви го променат начинот на гледање на светот

Еве неколку интересни психолошки факти кои треба да ги знаете. Тие можат да го променат начинот на кој го гледате и поимате светот околу и во вас самите:

* На луѓето им требаат дури 66 денови да формираат и усвојат нова навика.

* Кога не можете да се сетите на некои факти, најдобро е да ги затворите очите. Полесно ќе ви оди.

* Мозокот и желудникот се тесно поврзани и затоа некои емоции, особено стресот, влијаат врз желудникот.

* Ако ги запишувате соновите можат да ви станат многу појасни.

* Зборување со смирен и тивок тон во текот на кавга, ќе ви помогне да надвладеете  над соговорникот.

* Можноста да размислувате за начинот на кој мислите е знак на виша интелигенција.

* Секој човек има три карактеристики: онаа што ја покажува, онаа што ја поседува и онаа за која смета дека ја поседува.

* Мечтателите имаат повеќе соништа и поголема е веројатноста дека ќе се сеќаваат на нив.

* Најважниот извор на среќа за децата се семејството и блиските пријатели.


Фото: Freepik

* Споредувајќи ги сетилата, сетилото за мирис е најмногу поврзано со сеќавањата.

* Најефикасниот начин нешто да се запомни е да се направи 10-минутна пауза на секои 30-50 минути учење.

* Благодарните луѓе најчесто се среќни луѓе.

* Познавањето на два јазици може да ја одложи појавата на Алцхајмеровата болест.

* Луѓето имаат тенденција за создавање на блиски емоционални врски со лица со кои пеат заедно.

* Вљубените се однесуваат слично како луѓето кои страдаат од ментални заболувања.

* Недостигот на сон го зголемува ризикот за појава на депресија.

* Луѓето имаат тенденција побрзо да носат одлуки кога мораат да одат во тоалет.

* Пет нејчести ноќни кошмари се паѓањето, прогонувањето, чувството на заробеност, доцнењето и смрт на блиска личност.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот