X
 27.05.2023 Живот

Држава од соништата: Не ја почувствува кризата, минималната плата е 3.000 евра и се почитуваат сите права

Земја во која неделната плата е околу 1.000 долари, а месечниот минимум е 3.000 евра. Земја во која јавниот долг е на ниско ниво, социјална држава која успешно управува со својата имиграциска политика.

Земја во која невработеноста е на историски ниско ниво. Земја во која ефикасниот здравствен систем успеа да ги искорени заразните болести, како што е рубеолата, и е на чекор од тоа да стане прва во светот што ќе испрати во историјата уште една болест - рак на грлото на матката.

Замислете земја која се капе во сонце во поголемиот дел од годината, каде што дури и во зимските месеци температурата ретко паѓа под 10 Целзиусови степени. Земја чии градови изгледаат како да излегле од разгледница, а чии села не се напуштени, туку во нив се вселуваат нови жители.

Не кажуваме бајки. Таква земја постои. Се вика Австралија.

Денес, Австралија е 12. најсилна економија во светот. Нема рецесија веќе дваесет и седум години - трипати подолго од Германија. Австралија продолжува да расте со солидни стапки.

1
Фото: Freepik

Постојат неколку причини за таков позитивен резултат. Австралија е богата со минерали, најмногу со железо и јаглен. Има и големи резерви на гас, злато, алуминиум, никел, дијаманти. Колку и да ѝ се далеку европскиот и американскиот пазар, азискиот пазар ѝ е многу блиску.

Половина од светското население живее во Кина, Индија, Југоисточна и Јужна Азија. И тоа има свои потреби. Покрај тоа, Австралија е блиску до Кина. И како што расте брзо, така расте и побарувачката за она што Австралија го има прекумерно.

Пред 27 години, кога била соочена со рецесија, локалната власт не се двоумела да спроведе реформи. Дел од товарот за плаќање здравствено осигурување и трошоци за пензија го префрлила на својата средна класа. Резултатот? Австралија не се дави во висок јавен долг, а уделот на пензиските трошоци денес е половина од она што другите земји на ОЕЦД го плаќаат во просек за истиот износ.

Австралија е високо развиена демократија каде што се почитува приватната сопственост и се негува владеењето на правото. Корупцијата и митото не се клучниот начин на работа во светот на политиката и бизнисот, а транспарентноста е еден од белезите на тамошната влада.

Австралија има и еден од најдобрите образовни системи во светот.

Се разбира, животот во Австралија има и друга, помалку бајковита страна. Луѓето над шеесет години сè уште тешко се вработуваат. Невработените лица што живеат со вработен брачен другар немаат право на надоместок за невработеност.

ИТ-секторот, градежништвото, земјоделството, сточарството и прехранбената индустрија продолжуваат да бележат висок раст, така што лесно се доаѓа до работни места во овие сектори.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот