X
 27.06.2020 Наука

Земји што најмногу испуштаат јаглероден диоксид во атмосферата

Глобалните емисии на јаглероден диоксид се намалија во периодот кога поголемиот дел од светското население остана дома за да го спречи ширењето на коронавирусот. Меѓутоа, светот сепак испушта многу повеќе јаглероден диоксид во атмосферата сега во споредба со порано.


Фото: Кина/Pixabay

Во мај бил регистриран месечен рекорд во емисиите на јаглероден диоксид. Кризата ги намали, но недоволно. Во 2018 г. светот испуштил двојно повеќе јаглероден диоксид во атмосферата од емисиите регистрирани пред 40 години и околу 10 пати повеќе од емисиите пред 100 години.

Кои земји испуштаат најмногу јаглероден диоксид? Следува листа со земји со најголеми емисии на јаглероден диоксид според податоци од 2018.


Фото: Pixabay

1. Кина - 27% од глобалните емисии
2. САД - 15% од глобалните емисии
3. Индија - 7,4% од глобалните емисии
4. Русија - 4,6% од глобалните емисии
5. Јапонија - 3,3% од глобалните емисии
6. Германија - 2% од глобалните емисии
7. Иран - 1,96% од глобалните емисии
8. Јужна Кореја - 1,8% од глобалните емисии
9. Саудиска Арабија - 1,7% од глобалните емисии
10. Индонезија - 1,7% од глобалните емисии

Автор: Саманда Дорџер
Извор: thestreet.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука